Aanpassingen & Oplossingen

De saxofoon heeft in de loop van de tijd een enorme technische vooruitgang doorgemaakt. Oude saxen zijn vooral op ergonomisch gebied ontzettend verbeterd. Deze ontwikkeling is echter ook bij een instrument-op-leeftijd vaak gewoon te realiseren. Dat kan wisselen van   kleine ingrepen, (denk bijvoorbeeld aan een logge, zwaar spelende Gis-klep, heel kenmerkend voor een bepaalde generatie) tot een complete verbouwing waarbij kleppen van stand of plaats kunnen wisselen, verlengd of ingekort worden, mogelijk zelfs volgens een nieuw bedacht systeem zouden gaan functioneren, geheel op maat naar uw individuele wens en fysiek.

Zo kunnen er oplossingen en aanpassingen bedacht en uitgevoerd worden voor blessures en handicaps, maar je hebt bijvoorbeeld ook de mogelijkheid verloren gegane onderdelen (die bij een oude sax niet altijd vanzelfsprekend ‘besteld’ kunnen worden) te laten vervangen, eventueel meteen ook naar behoefte aan te laten passen.

Kleding bleef tijdens het spelen achter de Es haken en trok de klep open: beschermhekje overdekt op een Martin Tenor.

Na een verkeersongeval met een gebroken pink tot gevolg, was voor de speler het rechterpinkmechaniek niet meer te bedienen. Door de beweging van het hele mechaniek om te draaien werd spelen weer mogelijk. Later nogmaals uitgevoerd met bijbehorende rolletjes. Geen fotos beschikbaar.

Aangepaste stand voor de hoge E om het speelgemak te verbeteren.

Bij een oude Bariton is de oorspronkelijke dubbele G-klep doorgezaagd en opnieuw gekoppeld om een stabielere (en dus langduriger) sluiting te realiseren.

Volledig demontabele zenderhouder voor Martin Tenor.

Verlengde G-klep, in verband met een door ziekte iets onderontwikkelde linkerhand.

De extreem veranderende stand van de hand (bedienen octaafklep) bij afwisselend zittend en staand spelen gaf problemen op deze oude bariton. Die zijn hier ondervangen door het plaatsen van een dubbele duimsteun.

Een nieuwe verbindingsring tussen de body en de beker op een Selmer Tenor.

Extra beschermhekje (inclusief steuntjes, dus volledig demontabel) geplaatst over de lange stangen van de lage kleppen van een bariton. Bij de zittende speelpositie werden de stangen steeds door contact met het been van hun plaats geduwd.

Reparatie in stappen van een gebroken lage Bes-klep van een sopraansax.

Een handgemaakt ophangoogje op een Dolnet sopraan, ter vervanging van de oude, die bijna doorgesleten was.

Het proces van het maken van een replica van een Martin duimsteun, in dit geval zwaarder uitgevoerd voor een Buescher bassaxofoon, ongemonteerd. De ruwe vorm en daarnaast het eindresultaat.

Een handgemaakte replica van de ontbrekende C-klep van een Dolnet sopraan.